Hatvanhárom

2013. március 10. 13:41 - trezeguet20

Csütörtökön hivatalosan is visszavonult Jeff Saturday Indianapolis Colts játékosként.

NFL előtt

Jeff Atlantában született 1975-ben.  A középiskolát is ott járta ki, ahol már az amerikai focicsapat tagja volt.  Sok nagy egyetem edzője arra hivatkozott, amikor elutasították, hogy tól alacsony és kicsi a pozíciójához. Aztán a középiskolás edzője baráti kapcsolatait is felhasználva sikerült ösztöndíjat szereznie az Észak Carolinai Egyetemre. 1994-től 1997-ig szerepet az egyetemi csapatban, majd jelentkezett az 1998. évi NFL draftra. Az akkori mock drafton a centerek között a 11. helyre rangsorolták.  Azt mondták róla, az a srác, aki egy kicsit túlértékelt, fejlődőképes, és jó a hozzáállása, de egy alacsony játékos, aki egy brutális nosetacklet nem tud feltartóztatni. Így a róla kialakult képnek köszönhetően nem is kelt el a 98-as játékos börzén.

Az első próbálkozás

A Baltimore Ravens felvette a draft után szabadügynökként. Jeff így beszélt a tapasztalatairól:

„Bementem a támadófal-szobába. Körülnéztem, és mindenki magasabb és nagyobb volt nálam. Nem volt egy jó érzés. Két hétig tartott a karrierem Baltimoreban. Felhívtam a feleségem: van egy jó és egy rossz hírem: a jó: megyek haza, a rossz: kivágtak.”

A csalódás után haza ment Észak Carolinába és egy elektronikai cégnél helyezkedett el.

A második nekifutás, a kezdő center

Közel egy év telt el sikertelenül. Majd nemsokára az egyetemi csapattársát, Nate Hobgood-Chittick–et 1998-ban a felveszi a Colts a gyakorló csapatba. Hobgood-Chittick  aztán egy megbeszélés során annyit mond Bill Polian akkori General Managernek: Van egy srác Raleighben, elektronikai eszközöket árul, de bármelyik akkori első körös UNC-s védőjátékost lenyomja. (Greg Ellis, 8. Cowboys; Brian Simmons 17. Bengals; Vonnie Holliday 19. Packers) "-Tényleg? Hívjátok el edzésre."

Bill Poliannek az volt a stratégiája a csapat összeállításánál, hogy a skillpozíciókba magasan draftolt játékosokat szükséges tenni, a roster többi részét viszont olyan, nem draftolt játékosokkal kell feltölteni, akik valamilyen oknál fogva alulértékeltek, viszont motiváltak, alázatosak, okosak, és nagy a munkabírásuk.

Így 1999. január 7-én leigazolta a Colts Saturdayt. Az első szezonját javarészt csereként kezdte, majd 1999. november 21-én az Eagles ellen életében először kezdett az NFL-ben, ekkor még bal guardként. Ugyanebben az évben összesen kétszer lépett pályára kezdőként, de a játéka alapján kiérdemelte, hogy a következő szezontól már a Colts kezdő centereként számítsanak rá.

Kiválóan összeillett a játéka Peyton rugalmas, folyton változó játékával, így erre a pillérre már fel lehetett építeni a liga történetének egyik legsikeresebb offensét. Ennek köszönhetően a 2000-es évek elején a csapat már stabil rájátszónak számított, azonban sosem következett be a kívánt áttörés.

A Vita

2005.ben egy hétfő esti rangadó során a Rams ellen Jeff megjegyezte, hogy futtatni kellene a labdát, nem passzolni:

Mindkettejük véleménye szerint ennek a vitának következtében még jobban tisztelték egymást és még jobb együttműködésre sarkallta őket.

A Block

Kezdett frusztrálóvá válni, hogy midig playoffba jut a csapat, de sosem nyernek. 2006-ban 12-4-es alapszakasz után az AFC főcsoportdöntőben a New England Patriots már 21-3-ra is vezetett, az a Patriots, aki korábban háromszor verte ki a Coltsot a playoffból.

28-21-es vezetésnél futást választott a csapat. Rhodes elejtette a labdát, amit Saturday szedett össze:

Még mindig nem volt meg a meccs, még mindig vezetett a Patriots, amikor ismét szólt Jeff, hogy futtassuk a labdát. Manning még mindig passzolni akart, de Marvin Harrison is azt mondta, próbáljuk meg a futást. Háromszor futás következett, ahol az utolsón bemutatta Saturday „The Block”-ot. Középső futást választottak, Saturday pedig feldöntötte a nála sokkal magasabb és súlyosabb Wilforkot, ezzel nyitva utat Addainak egy TD-hoz. Megfordították a meccset és később a Bears ellen megnyerték a SuperBowlt.

A távozás

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Indianapolisban új csapatban gondolkodnak, új csapat után nézett. Így igazolta le végül a Packers, ahol egy év játék után kérte, hogy engedjék el, szeretne visszavonulni.Utolsó meccsét a Pro Bowlon játszotta.

Visszatért korábbi sikerei helyszínére és 2013. március 7-én bejelentette a visszavonulását.

Sikerei

6× Pro Bowl (2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2012)

2× First-team All-Pro (2005, 2007)

2× Second-team All-Pro (2006, 2009)

Super Bowl XLI champion

Pályán kívül

Három gyermeke van. Tagja az NFL játékos szakszervezete legfőbb szervének, a végrehajtó bizottságnak. Óriási érdemei vannak a 2011. évi új CBA létrehozásában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://colts.blog.hu/api/trackback/id/tr705126042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása